The cooperativism in the agriculture of Southern Brazil

a brief characterization from the brazilian agricultural census dada 2017

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24302/drd.v12ied.esp.Dossie.3901

Abstract

This article aims to characterize the development of cooperatives in agriculture in the Southern of Brazil, based on data from the 2006 and 2017 Agricultural Censuses. This paper defines and quantifies agricultural establishments that declared association with cooperatives through the mapping of characteristics of producers and production, socioeconomic characteristics and typologies of family farming. The methodology is based on analysis of secondary data from the 2006 and 2017 IBGE Agricultural Censuses, taken from the SIDRA website, using the variable 'association to the cooperative'. The results reveal a tendency to strengthen cooperativism in agriculture in the Southern of Brazil. It is hoped that these results can be taken as important indicators for deeper analysis of the political, social and economic context in which Brazilian agriculture is inserted and how cooperativism can enhance its development.

Keywords: Cooperativism. Agriculture. Family farming. Agricultural census.

Author Biographies

Gean Carlos Tomazzoni, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Mestre em Administração pela Universidade Federal de Santa Maria (2017). Licenciado na área de Gestão e Negócios pela Universidade Federal de Santa Maria (2017). Bacharel em Administração pela Universidade Federal de Santa Maria (2014). Professor dos cursos de MBA da área de Negócios no Centro Universitário Ritter dos Reis. Pesquisador nos Grupos de Pesquisa Trabalho e Saberes na Contemporaneidade da Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Trabalho, Organizações e Pessoas da Universidade Federal de Santa Maria e; Indivíduos, Organizações e Trabalho: Processos Psicossociais da Universidade Federal da Bahia. Tem experiência na área de Administração. Como pesquisador atua na área de estudos organizacionais, principalmente nos seguintes temas: vínculos no trabalho; cooperação nas organizações; políticas de abastecimento e sistemas agroalimentares; e organização das redes agroalimentares alternativas.

Sergio Schneider, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Professor Titular do Departamento de Sociologia e membro permanente dos Programas de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural e Pós-Graduação em Sociologia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Pós-doutor na City University of London com o Prof. Tim Lang (2015-2016 e no Institut of City and Regional Planning, na Cardiff University/Wales/UK, com Terry Marsden (2007-2008). Concluiu o Doutorado em Sociologia (UFRGS/Université Paris X) em 1999, o Mestrado em Sociologia (UNICAMP) em 1994 e a Graduação em Ciências Sociais (UFRGS) em 1990. É Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq desde 2003. Atual Vice Presidente da IRSA (International Rural Sociology Association). Coordena o grupo de pesquisa GEPAD, credenciado pelo CNPq. É consultor de organizações nacionais e internacionais em temas sobre desenvolvimento rural, agricultura e alimentação (FAO, WHO, FIDA, CEPAL, CIRAD, União Européia).

Published

2022-02-11

How to Cite

Tomazzoni, G. C., & Schneider, S. (2022). The cooperativism in the agriculture of Southern Brazil: a brief characterization from the brazilian agricultural census dada 2017. DRd - Desenvolvimento Regional Em Debate, 12(ed.esp.Dossie), 65–88. https://doi.org/10.24302/drd.v12ied.esp.Dossie.3901