The professional performance of oenologists of IFRS campus Bento Gonçalves in brazilian wine tourism

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24302/drd.v10i0.2923

Abstract

This article aims to analyse the professional performance of technicians and technologists in the Viticulture and Oenology graduation course at IFRS Campus Bento Gonçalves, and their relation to wine tourism activities in a descriptive and exploratory study, through an online survey. This survey consists in open and closed questions about socio-demographic, qualification and professional performance aspects. The sample corresponds to 91 participants, who concluded college between 2011 and 2017, considering N = 322. The descriptive statistics applied identified the main activities respondents, including: wine analysis and elaboration, visitors reception and serving, guide tours and cellar door. Among the participants, 75 % had guided visitors during tasting, but just 59 % had indicated that they have already worked with wine tourism activities. The technician in Viticulture and Oenology is one of the professionals that has to work in wine tourism, followed by the tourism professional and the oenologist. Every informant has considered meaningful to learn about wine tourism, however 68 % indicates that the college do not provide enough background related to. Results confirm that oenologists have a relevant role to develop for wine tourism, because of the tourist activities they are involved, although they do not have enough practical and theoretical background knowledge to promote their qualification. It is institute duty to adapt the curriculum courses, updating them according to the job market.

Keywords: Wine tourism. Professional education. Rural development.

Author Biographies

Hernanda Tonini, Instituto Federal do Rio Grande do Sul. Campus Bento Gonçalves

Doutora em Desenvolvimento Rural (UFRGS). Possui graduação em Turismo - Gestão Hoteleira (Unisul), MBA em Gestão Empresarial (FGV) e mestrado em Turismo (UCS). Atualmente é professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (Campus Bento Gonçalves) onde é Coordenadora da Pós-Graduação. Foi coordenadora do Curso Superior de Tecnologia em Gestão Desportiva e de Lazer, do Curso Técnico em Guia de Turismo (Campus Restinga) e Técnico em Hospedagem (Campus Bento Gonçalves). Coordenadora de projetos de extensão e pesquisa ligados à área do turismo e de lazer, atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento rural, enoturismo, turismo em área rural, gestão do lazer, acessibilidade em espaços de lazer, eventos, hospitalidade e meios de hospedagem.

Gabriela Agostini Coppini, Instituto Federal do Rio Grande do Sul. Campus Bento Gonçalves

Técnica em Viticultura e Enologia pelo Instituto Federal do Rio Grande do Sul (IFRS - Campus Bento Gonçalves) e estudante do Curso de Tecnologia em Viticultura e Enologia (IFRS - BG). Participou como bolsista efetiva dos projetos de ensino "Para compreender as relações de gênero na atualidade" (2016) e "História obrigatória: preparação para ENEM e Vestibular" (2018). Também foi bolsista efetiva do projeto de extensão "CISSA - Cidadania e Saúde" (2017). Atuou como voluntária dos projetos de pesquisa "Aproveitamento dos resíduos bagaço de maçã e uva no desenvolvimento de produtos alimentícios" (2017), "O verbo e seu entorno" (2018) e "Enoturismo e atuação profissional: análise dos egressos dos cursos de viticultura e enologia" (2018). Participou do intercâmbio educativo entre as instituições de ensino Escuela de Agricultura - UNCUYO (General Alvear, Mendoza, Argentina) e IFRS - Campus Bento Gonçalves (Bento Gonçalves, RS, Brasil) em abril de 2018. (Texto informado pelo autor)

Published

2020-07-07

How to Cite

Tonini, H., & Coppini, G. A. (2020). The professional performance of oenologists of IFRS campus Bento Gonçalves in brazilian wine tourism. DRd - Desenvolvimento Regional Em Debate, 10, 774–778. https://doi.org/10.24302/drd.v10i0.2923

Issue

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Artigos