Evolution of production and technologies in herva mate cultivation

analysis between Brazil and Argentina

Authors

  • Moisés Centenaro Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Silvana Andrea Sattler Escola de Pós-graduação da Universidad Nacional de Córdoba
  • Claudia Vera da Silveira Universidade Federal da Grande Dourados
  • Helen Cristiane Caetano Ribeiro de Oliveira Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.24302/prof.v7iEd.%20esp..2625

Abstract

The purpose of this study is to understand the production process and technologies used in the production of yerba mate by Brazil and Argentina, which represent more than 90% of world production. In the data analysis, it was possible to make comparisons in a historical series, of the evolution of the production, harvested area, planted area, consumption, exports and importation, as well as an analysis of the public policies in the herbal sector, identifying the innovations and technologies of both countries. It deals with the database of the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE) Ministry of Economy, Industry, Foreign Trade and Services, from Brazil, and in Argentina at the National Institute by Yerba Mate (INYM) and in Ministry of Finance and entities representing the productive class and public policy of development of the yerba mate sectoral chain of both countries. As a result, it was noted that there are differences in the use of technologies, public policies to encourage the roduction chain and the form of industrial organization, as well as the destinations of their exports that are requested by different importing countries. Even with the geographical proximity, the production models and production incentives are quite different from one country to another.

Keywords: Yerba Mate. Public policy. Production Technology.

Author Biographies

Moisés Centenaro, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Doutor em Administração pela Universidade do Vale do Rio do Sinos – UNISINO (2012), Mestre em Produção e Gestão Agroindustrial pela Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal – UNIDERP (2005), graduado em Administração pela Faculdade de Ciências Administrativas de Ponta Porã FAP (1994). Professor do curso de graduação em Administração e mestrado em Desenvolvimento Regional e Sistemas Produtivos, da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul. Mato Grosso do Sul. Brasil.

Silvana Andrea Sattler, Escola de Pós-graduação da Universidad Nacional de Córdoba

Doutoranda em Ciências Econômicas pela Escola de Pós-graduação da Universidad Nacional de Córdoba (U.N.C.) Pós-graduada em relações entre Universidade e Sociedade na Argentina Contemporânea, pela Faculdade de Ciências Econômicas (U.N.C. ADIUC). Pós-graduada em Taller de Elaboración de Proyectos pela Escola de Pós-Graduação (U.N.C.). Faculdade de Ciências Econômicas (ADIUC). Pós-graduada em Estatística Aplicada a Pesquisa pela Escola de Pós-Graduação. (U.N.C.). Faculdade de Ciências Econômicas (2013). Pós-graduada en Enseñanza en la Universidad, pela Escola de Pós-graduação (U.N.C.). Faculdade de Ciências Econômicas- ADIUC (2013).  Pós-graduada en La inclusión de la población sorda en la Educación Superior, Escola de Pós-Graduação. (U.N.C.). Faculdade de Ciências Econômicas - ADIUC (2017).

Claudia Vera da Silveira, Universidade Federal da Grande Dourados

Doutoranda em Geografia pela Universidade Federal da Grande Dourados UFGD, mestre em Desenvolvimento Regional e Sistemas Produtivos pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS (2016), graduada em Economia pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS (2004). Universidade Federal da Grande Dourados. Mato Grosso do Sul. Brasil.

Helen Cristiane Caetano Ribeiro de Oliveira, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Mestranda em Desenvolvimento Regional e Sistemas Produtivos pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul – UEMS, graduada em Direito Faculdades Integradas de Ponta Porã, FIP/MAGSUL (2016). Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul. Mato Grosso do Sul. Brasil.

Published

2020-03-02

How to Cite

Centenaro, M., Sattler, S. A., Silveira, C. V. da, & Oliveira, H. C. C. R. de. (2020). Evolution of production and technologies in herva mate cultivation: analysis between Brazil and Argentina. Profanações, 7(Ed. esp.), 90–107. https://doi.org/10.24302/prof.v7iEd. esp.2625